Trope

Trope er en app som spiller musikk når man beveger fingeren over skjermen. Appen gir behagelig tilbakemeldinger med farger og lyd når man maler med fingeren over skjermen.

Trope

Denne anmeldelsen er skrevet i samarbeid med SKUG-senteret ved kulturskolen i Tromsø kommune.Hvordan virker den?

Appen er utviklet av de engelske musikerne Brian Eno og Peter Chilvers. Fordi fargene og musikken er flytende kan man skape sin egen musikk selv om man ikke har presise bevegelser på skjermen.

Innstillinger/ funksjoner

  • Velg å lytte til ferdig musikk eller lage egen musikk.
  • Velg ulike bakgrunnsfarger (mood).
  • Velg ulike mønstre å male med.

Pedagogisk bruk

Appen kan brukes på ulike måter. Med enkle bevegelser kan man lage egne uttrykk som kan settes inn i en sammenheng med flere musikere. Musikken er stemningsskapende, og kan for eksempel skape en fin musikalsk bakgrunn for andre instrumenter eller lest tekst.

Man trenger ikke å planlegge hvor man skal treffe skjermen, og i denne musikken er det ingen riktige eller gale valg eller toner. Man kan derfor fritt berøre skjermen og slik skape egen musikk og bilde. Man kan selvsagt bruke finger/hand for å berøre skjermen, men det er også mulig å sette iPad eller iPhone fast i et stativ slik at man for eksempel kan spille ved å bevege haka på skjermen. For å se bildet mens man spiller kan tablet/telefon kobles til annen skjerm med VGA eller HDMI (adapter for iPad/iPhone).

Ved å koble til en større skjerm vil bildene oppleves på en annen måte, og man kan nesten skape sitt eget sanserom. Dette kan også fungere godt i en forestilling der musikk og bilder skaper en levende musikalsk og kunstnerisk atmosfære eller bakgrunn.

Når noen har laget et musikalsk bilde, kan man ta skjermbilde og skrive ut eller sende dette. Slik kan de som har skapt bildene presentere og dele sin egen kunst med venner og familie.

Trope gjør det mulig for mennesker med omfattende fysiske funksjonsnedsettelser og/ eller vansker med musikalsk presis timing å skape musikk som kan fungere som et eget «verk» eller som en del av en større musikalsk sammenheng.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch.

Veiledning til bruk av appen

Denne videoen fra generativemusicapps viser bruk av appen:

Denne videoen fra SKUG-senteret viser appen i bruk i en digital konsert:

Tips og ideer til bruk av appen

Musikken er atmosfærisk og myk, så det kan være litt vanskelig å knytte fingerbevegelse/maling til den musikken som skapes. Det kan være lurt å starte med å gjøre en eller to bevegelser på skjermen, og så lytte til dem for å oppleve sammenheng mellom bevegelse/maling og musikk.

Tilgjengelighet

Relaterte apper

Finger Paint With Sounds Paint Music

Apper fra samme leverandør

Brian Eno og Peter Chilvers har utviklet flere apper som lager musikk på forskjellige måter.

Beskrevet av Hilde Fresjarå