Ung kvinne med briller og telefon under glasstak

Testing av appen Kolonial for synshemmede

Andrea og Marianne har testet appen Kolonial for oss. De er begge synshemmet og bruker smarttelefoner.

Andrea

Hun bruker fargeinvertering og forstørrelse på sin iPhone XS. Her er hva hun synes om å bruke denne appen:

Hvor oversiktlig syns du appen er?

9 av 10.

Er det enkelt å finne matvarer du leter etter?

Til en viss grad. Pleier å søke etter dem i søkefeltet for å slippe å lete.

Finner du enkelt fram til oppskrifter og får lagt varene i handlekurven?

Tja, har ikke så stort behov for oppskrifter på Kolonial, synes egentlig de er litt i veien og tar bort fokus på formålet mitt med å bruke appen. De dukker jo opp både i “Aktuelt” og oppskrifter. Det hadde holdt med én av disse fanene. Synes også at “Aktuelt” og “Varer” kunne byttet plass nederst i appen slik at det å faktisk finne varer og handle, som egentlig er hensikten med appen, kommer først og er så lett tilgjengelig som mulig.

Hvordan syns du valg av leveringstid er utformet?

Jeg skulle gjerne sett at jeg kunne valgt leveringstid tidligere i handleprosessen. Opplever stadig vekk å ha lagt masse varer i handlekurven og brukt masse tid på dette, for så å oppdage at de ikke har en leveringstid som passer for meg. Endrer da opp med å gå i en fysisk matbutikk og bruke handlekurven i Kolonial-appen som handleliste. “Velg leveringstid”-siden i appen er imidlertid oversiktlig og grei.

Var det noe du likte spesielt godt ved appen?

Det hender jeg oppdager matvarer jeg ikke visste eksisterte fordi jeg ikke har sett dem i butikken. Liker at jeg raskt kan velge varer jeg pleier å handle. Synes appen generelt er godt tilgjengelig med Zoom og fargeinvertering

Var det noe som var vanskelig eller umulig å utføre som synshemmet?

Jeg liker at det er bilde av varene, men man burde kanskje gjort det slik at bildene ikke inverteres, slik at jeg slipper å skru av og på inveterteringen for å se bildene. Jeg må zoome mye inn og ut da skriften er liten. Større skrift og knapper kunne gjort opplevelsen raskere og mer effektiv uten å måtte zoome inn og ut ofte.

Marianne

Marianne bruker VoiceOver med tale på en iPhone 6s. Her er hva hun synes om denne appen:

Hvor oversiktlig syns du appen er?

Jeg synes appen fremstår veldig ryddig og lett å holde oversikt i. De skal ha stor ros for at alle knapper har riktige navn. Ingen steder i appen sier VoiceOver kun “knapp” og jeg må gjette meg fram til hva som egentlig skjer om jeg trykker der. Appen tilfredsstiller så å si på alle punkter.

Er det enkelt å finne matvarer du leter etter?

Det korte svaret her er ja. De har kategorisert matvarene veldig fint, så om jeg bare vil se meg omkring kan jeg enkelt klikke meg inn på de ulike matvarekategoriene og underkategoriene og på den måten få full oversikt over hvilke produkter de har innen ønsket kategori. De har også en egen kategori for tilbudsvarer, og en for nye varer. I tillegg har de et punkt som heter “Dine varer” hvor jeg får listet opp varer jeg har handlet der før. Det blir jo fort noen gjengangere, så da er det fint å gå dit å legge i handlekurven derfra. Alt her er veldig VoiceOver-vennlig! Søkefunksjonen i appen fungerer også veldig bra. Her kan jeg skrive inn et søkeord og får listet opp alt som kan passe. Det er enkelt å legge til eller fjerne varer hele veien, og jeg har full kontroll på hvor mange av hver vare jeg har i handlekurven. Det er også veldig fint at de har lagt til ingrediensene for hvert enkelt produkt i tekstform. Med VoiceOver får man dermed denne informasjonen med seg, i motsetning til om det kun hadde vært et bilde av produktets bakside.

Finner du enkelt fram til oppskrifter og får lagt varene i handlekurven?

Å finne frem til oppskrifter går fint, og jeg får med meg hvilke varer som trengs og fremgangsmåte. Det er en knapp der som heter “Kjøp”, og om jeg trykker på den legges alle varene i oppskriften samlet i handlekurven. Det er likevel her jeg kanskje finner appens ene svakhet. For når jeg er inne i en oppskrift og leser hvilke varer de anbefaler å bruke kan det jo hende at jeg har noen av disse hjemme allerede og ikke trenger å handle dem. Dette kan man enkelt gjøre noe med ved å trykke på varen. For om man trykker på varen vil denne bli duset ned i fargen og en seende vil se at denne ikke lenger er inkludert blant varene som skal puttes i handlekurven når jeg trykker på “Kjøp”, men med VoiceOver får jeg ikke denne beskjeden. VoiceOver fortsetter å lese opp varenavnet, men informerer meg ikke om at varen ikke lenger er markert. Så her er man nødt til å ha tunga rett i munnen å vite hva man har trykket på og ikke. I en oppskrift er det stort sett alltid også noen varer som er oppført som basisvarer, og der må man vite at da er varen i utgangspunktet ikke lagt til i handlelisten for oppskriften. Man må da trykke på varen for å legge den til, men også her må du bare vite at du har markert den, for VoiceOver gir deg ikke den informasjonen.

Hvordan syns du valg av leveringstid er utformet?

Jeg synes det går veldig fint å finne frem i tabellen for å velge tidspunkt for utlevering. Man må kunne sin sveiping med VoiceOver så man ikke hopper tilfeldig rundt i tabellen, men sveiper man seg riktig gjennom får man all den informasjonen man trenger! Skulle jeg sette fingeren på noe, kunne jeg ønske meg at også klokkeslettet ble gjentatt i hver celle i tabellen. Man får opplyst dag og pris i hver celle sånn som det er nå, men man må passe på hvilken rad man er i, for å vite at man velger riktig tidspunkt. Men personlig synes jeg det går helt fint å fine frem.

Var det noe du likte spesielt godt ved appen?

Som sagt, en veldig ryddig og oversiktlig app! Alle knapper har gode navn.

Var det noe som var vanskelig eller umulig å utføre som synshemmet?

Da viser jeg til punktet om produktene innen en oppskrift, det er der jeg føler jeg har minst kontroll.

Beskrivelse av appen Kolonial

Test av appen Kolonial for synshemmede (Word-format)