Super Lidar

Appen er laget for blinde og svaksynte. Ved å bruke kameraet på telefonen eller nettbrettet kan appen fortelle brukeren om det er mennesker i nærheten, avstand til dem og om de bruker munnbind. Appen kan også gjenkjenne objekter.

Super LidarHvordan virker den?

Lidar er en type teknologi som bare finnes på noen få smarttelefoner og nettbrett. Denne appen kan bare brukes på enheter som er utstyrt med dette. De er iPhone 12 Pro eller Pro Max og iPad Pro 11 og 12,9 tommer fra 2020.

Lidar er en teknikk som bruker lys for å måle fysiske objekters posisjon og form. Ordet Lidar er satt sammen av ordene Light og Radar. Kamerabildet sammen med data fra Lidar-enheten settes sammen og ved hjelp av kunstig intelligens kan det tredimensjonale bildet som er skapt beskrives av en datastemme. En tone vil fortelle deg om det er hindringer foran kameraet, og hvor nær hindringen er. Jo lavere tonehøyde, desto nærmere er hindringen. Appen kan gjenkjenne objekter som det kan være nyttig for deg å finne. Hvis f.eks. en dør blir oppdaget vil stemmen si “Door at 8 feet” samtidig høres tonen som går lavere ned i toneleie jo nærmere du kommer objektet. Appen kan også gjenkjenne mennesker, og  kan fortelle deg om de  bærer munnbind når du kommer innenfor en viss avstand til personen.

Smart Lidar er en ny app, og utvikleren har ikke lagt inn noen muligheter for å endre språk og målenheter. Derfor vil appen fungere dårlig hvis du bruker en iPad eller iPhone med norsk brukergrensesnitt. Hvis du vil prøve appen må du endre dette for å få en riktig brukeropplevelse. Dette gjør du ved å åpne Innstillinger/Generelt/Språk og område/iPhone-Språk. Her velger du engelsk. Hvis du vil gå tilbake igjen til norsk velger du:
Settings/General/Language & Region/iPhone Language/Norsk Bokmål

Innstillinger/ funksjoner

Første gang du bruker appen blir du bedt om å gi appen tilgang til kameraet. Appen starter opp og viser bildet til kameraet på baksiden av telefonen/nettbrettet. Du kan ikke bruke Facetime-kameraet sammen med denne appen. Dette er en skjermdump av kamerabildet og kontrollene til Smart Lidar:

Skjermdum av appen Super Lidar. Seg forklaring under bildet

Klikk for å se bildet i full størrelse

Øverst til venstre i bildet finner du en vaffelmeny. Dette er en enkel innstillingsmeny, lenke til hjelpetekst, og du kan be om å få personlig hjelp med å bruke appen. Innstillingene som er tilgjengelige er:

  • Detect People
  • Detect Environment: Finner objekter i omgivelsene
  • Detect All

Nederst i skjermbildet i midten finner du knappen som starter og avslutter deteksjonen.

Dette er så vidt vi vet, første gang at lidar teknologien har blitt forsøkt utnyttet til denne type apper. Vi tror at denne appen kan sees på som en protype på flere og bedre apper for som vil dukke opp etter hvert. Dette er en spennende utvikling, som vi her på appbiblioteket.no kommer til å følge nøye.

Kompatibilitet

iOs eller iPadOs 14 eller nyere på en iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPad Pro 11 " 2020 og iPad Pro 12,9 " 2020

Tilgjengelighet

Skjermleser

Relaterte apper

Seeing AI

Beskrevet av Frank Lunde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *