Søk på iPhone og iPad

iPad og iPhone har siden de ble introdusert (2010 og 2007)  gjennomgått en rivende utvikling.

Datakraften har blitt betydelig forbedret, lagringskapasiteten har blitt mangedoblet og ikke minst; Appstore tilbyr nå (juni 2020)  nærmere 1,8 millioner apper. Alt dette gir utfordringer for brukeren, fordi vi har mer data lagret på enheten enn før, vi kan ha langt flere apper installert, og datakraften i de nyere modellene er betydelig bedre en den en gang var. Mye av dette er vel og bra, men utviklingen har gitt utfordringer. Kanskje den viktigste av disse er: Hvordan finner vi raskt fram til det vi har behov for å se i øyeblikket.Heldigvis finnes det innebygget en meget velfungerende søkemaskin i iOS som heter Spotlight Search som hjelper oss med dette.

Søk

Spotlight søk startes ved å stryke med en finger vertikalt over hjemskjermen. Hvis du bruker et hardwaretastatur, trykker du cmd tasten + Mellomrom. Tastaturkommandoen virker også mens du er inne i en app, men gesten med en finger over skjermen kun virker på en Hjem-skjerm.

skjermdump av søkefeltet til spotlight søk

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

Skjermbildet du får opp viser: Øverst et tekstfelt hvor du kan skrive inn ditt søk. Straks du skriver noe, vil Spotlight komme opp med forslag på treff.

Under søkefeltet ser du appforslag fra Siri. Dette er apper som du benytter ofte, eller som du nylig har brukt. Søkeforslag viser nylig søk du har gjort, og du kan gjøre samme søket på nytt ved å trykke på forslaget.

Søkeresultat

I utgangspunktet viser Spotlight søkeresultatet ditt apper på enheten din ,e-poster, kalenderoppføringer, kontakter, meldinger og påminnelser.

Hva som ellers kommer opp som resultat av ditt søk, avhenger av innstillinger som du gjør i Innstillinger/Siri og Søk.

Skjermdum av innstillingene til Siri og søk

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

Om du ikke ønsker å se ”Forslag fra Siri”, kan du velge vekk dette elementet i de øverste valget. Spotlight forslag kan også velges vekk. ”Forslag til Slå opp” viser søkeforsalg fra ulike kilder som du kan se i skjermdumpen over.

Under Søkeresultater kan du velge apper som du ønsker skal vise søkeresultat i Spotlight. Som du ser er Adobe Acrobat krysset av i denne skjermdumpen. Det betyr at filer som er lagret i denne appen, vil vises i Spotlight dersom navnet passer med mitt søk.

Siri

Siri er en såkalt ”stemmestyrt intelligent personlig assistent” som er innbygget i alle nyere iOS enheter, AirPods, i Apple Watch, Macintosh datamaskiner og Apple TV. På en iPhone eller iPad aktiverer du Siri ved å holde inne Hjem knappen, eller si ”Hei Siri”.  Etter at du har hørt et ”pling” kan du si hva du ønsker fra Siri. iOS og iPadOS har også mulighet til å la deg skrive inn søk i stedet for å bruke stemmen. Dette er nyttig for den som har talevansker, og som kan skrive.

Innstillingene til Siri finner du i Innstillinger/Siri og søk.

Her kan aktivere Siri, gjøre det mulig å aktivere Siri fra låst skjerm (merk at dette gjør det mulig for alle å ringe med telefonen din, og ha tilgang til informasjon som du har lagret i telefonen).  Noen apper kan nå støtte Siri, og under Appstøtte kan du velge hvilke apper som du kan søke i via Siri.

Skjermdum av innstillingene til Siri

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

Siri kan benyttes til mye, inkludert søk på enhet og oppstart av apper. Siri brukes også til søk etter informasjon på nettet. Her er eksempel på noen av kommandoene som Siri forstår:

 • Nedtelling 5 minutter.
 • Sett alarm til kl 6.
 • Hvor mange innbyggere er det i Tana kommune?
 • Hvor langt er det til København?
 • Åpne Facebook.
 • Hva er klokken?
 • Finn bilder fra forrige uke.
 • Hvordan blir været i dag?
 • Ring til min kone.
 • Send en tekstmelding til Ragna Solberg (eller til en annen person i kontaktlisten din).
 • Minn meg på å vanne plantene når jeg kommer hjem.
 • Kast terningen.

Dette er bare noen eksempler. Prøv selv, og finn ut at dette faktisk kan være nyttig.