Seeing Assistant Home

Seeing Assistant Home er et program som er utviklet for å støtte blinde og svaksynte i hverdagen.

Seeing Assistant Home


Hvordan virker den?

Dette er en samling av apper for både svaksynte og blinde. En slik samling kalles ofte en Suite, og det kan være svært praktisk å ha flere relaterte apper innenfor samme menysystem og dermed slippe å lete omkring. Flere av disse appene kan skaffes hver for seg, men i denne versjonen henter du frem den appen du ønsker fra en hovedmeny.

Innstillinger/ funksjoner

Hvem er denne Suiten for?

Noen av appene er helt klart laget for helt blinde brukere, som for eksempel fargeindikatoren. Andre vil være mer rettet mot de som har synsrest, som blant annet Elektronisk Lupe som kan forstørre det du ser på via kameraet. Felles for alle appene er at de fungerer helt fint med VoiceOver, altså iPhone og iPads innebygde stemmeassistent for blinde brukere.

Valgene fra Hovedmenyen

Scan kode

Du har kanskje lagt merke til dem, de nye kodene som bare kan leses av en maskin.De kalles BAR code og QR kode.

BAR code er et sett med horisontale streker på et relativt lite felt, gjerne brukt innen produktbeskrivelse som suppeposer og annet pakket materiale. Skal du hente en pakke på posten, skanner de gjerne en BAR code fra hentelappen, som du kanskje fikk via Digipost, så du kan bare levere telefonen til den bak skranken som da skanner opplysningene rett inn i systemet og kan finne pakken med en gang.

QR kode er mer en informasjonstavle i maskinskrift. Det ser ut som et sjakkbrett som har mistet kontrollen, så det flyter av hvite og svarte firkanter inne i et kvadratisk felt. Jo mer tekst som skal stå i QR koden, jo mindre blir feltene. Vårt eksempel er en liten setning, men det kan godt være mye info om feks. en severdighet eller offentlig kontor. Dette blir også mer og mer vanlig etter hvert som det tas i bruk av stadig flere offentlige instanser.

I eksemplene som følger denne artikkelen, har jeg laget en QR kode via en generator med en enkel tekst. Jeg har også tatt bilde av en bok fra biblioteket vårt og skannet inn BAR code informasjonen. Det som er litt morsomt med denne funksjonen, er at programmet fører deg over til google, der du kan få ut mer informasjon om produktet. Dette er jo spesielt interessant for helt blinde som for eksempel kan skanne inn koden på en suppepose blant flere for å finne tomatsuppen. Husk på at alle funksjoner støtter bruken av Voice Over.

Gjenkjenn farge

Finn lyskilde

Denne funksjonen er beregnet på mennesker uten lyssans. Ved å aktivere denne, startes kameraet og det høres et pip fra telefonen. Ved å svinge den rundt i rommet, vil lyden stige i frekvens hvis det oppdages lyskilde. Dette kan jo være kjekt hvis man ønsker å sjekke at alle stearinlys er slukket, eller man vil dempe lyset i stuen for natten.

Forstørrelsesglass

Denne funksjonen  er også primært rettet mot mennesker uten lyssans, selv om en del svaksynte, og fargeblinde for den saks skyld, kan få opplyst fargen på en gjenstand som en sokk, en skjorte eller et skjørt. Fungerer helt fint med Voice Over og erstatter i stor grad fargeskannere til flere tusen kroner.

Koder

Her kan man lagre BAR og QR koder for senere referanser.

Innstillinger

Det er et hav av innstillinger i denne programpakken. Det er ikke alle man trenger å gjøre noe med, men for den som liker å eksperimentere litt, er det mye artig å prøve seg på.

Hjelp

Hjelpesystemet er svært omfattende og grundig i denne suiten. Ønsker du å bruke denne suiten i stor grad, kan det være lurt å gå gjennom seksjon for seksjon og sette deg inn i alle de nyanser og varianter av appene som finnes. Et pluss er at det er lagt inn flere eksempler på kommandoer og innstillinger, slik at det hele blir litt mer forståelig.

Konklusjon

Dette er en bra pakke for synshemmede, det være seg svaksynte eller blinde. Programmene er intuitive og gir effekt med en gang de tas i bruk. Med tanke på den rivende utviklingen slike apper har hatt de siste årene, er det nesten fantastisk å tenke på at flere av disse erstatter dyre enkeltløsninger som man før har måttet søke på via NAV Hjelpemiddelsentral.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch. Kompatibel med Android.

Veiledning til bruk av appen

Tilgjengelighet

Skjermleser

Relaterte apper

TapTapSee

Apper fra samme leverandør

Seeing Assistant Move

Beskrevet av Birger Kjelbye