Paint Music

Paint Music er en app til iPad der du kan arrangere musikk til å bli dine egne sanger.

Paint Music

Anmeldelsen er skrevet i samarbeid med  SKUG-senteret ved kulturskolen i Tromsø kommune.Hvordan virker den?

Dette er en app som gjør det enkelt å arrangere musikk innenfor ulike tema. Velg instrument og dra fingeren mot høyre for at instrumentet skal spille.

Innstillinger/ funksjoner

Denne anmeldelsen er skrevet av Elin Skogdal fra SKUG-senteret og hennes datter Solveig. SKUG betyr “Samspill og Komponering Uten Grenser”. De er en del av Tromsø kulturskole og driver tilpasset musikkopplæring fra barnehage til universitetsnivå. Hovedfokus ved SKUG-senteret er å skape muligheter for å spille eller komponere musikk selvstendig – også for de som på grunn av omfattende funksjonsnedsettelser ikke kan spille et «vanlig» musikkinstrument.

Her kan du lese mer om SKUG-senteret

Vi synes begge det er en artig (hun sa cool) app der du kan arrangere musikk til å bli dine egne sanger. Jeg sier arrangere og ikke komponere, fordi all musikken allerede er der (du kan ikke legge til nye instrumenter eller toner/musikk), så det du gjør er å bestemme når hvilket instrument skal spille.

Dette er en veldig intuitiv og enkel app som fungerer bra. Det er bare tre valg på skjermen: Themes, Play og Export. Bortsett fra listen med temaer, er det ingen menyer, så alt som skal gjøres er synlig på skjermen.

Først velger man et  tema (type eller genre musikk), og så dra fingeren mot høyre for å legge til instrumenter, og motsatt vei for å ta bort instrumenter i ulike perioder av sangen. Et instrument/spor kan også fjernes helt. Det er lett å prøve og høre seg frem til hvilke instrumenter som høres bra ut sammen og hvordan man vil at det skal høres ut. Når man har en sang man er fornøyd med kan den sendes som M4A-fil til epost; messenger e.l. Musikken som ligger inne er variert og spennende og det er bra at det er så mange forskjellige tema.

Det er raskt og enkelt å arrangere sin egen sang og så sende den til seg selv eller andre.

Hilsen Elin (og Solveig)

Pedagogisk bruk

For å kunne bruke Paint Music må man kunne se på skjermen og dra fingeren frem og tilbake i de ulike sporene eller stemmene. For noen kan dette være lettere hvis nettbrettet festes i et stativ i en god posisjon for å se og bruke hånda på skjermen samtidig.

Man trenger ingen forkunnskaper om musikk, samtidig som dette kan være en morsom måte å utforske instrumenter og lage egen musikk for alle. Det finnes ingen fasit på hvordan musikken som lages skal høres ut, og de ferdige malene gjør at det man lager ikke kan bli feil.  I en klasse kan denne appen legge til rette for inkluderende musikkaktiviteter der to eller tre barn i en gruppe sitter sammen og finner ut hvordan de kan sette sammen instrumenter og slik lage egen musikk, som de så kan presentere for resten av klassen, eller spille av sammen med tema laget av andre grupper. Elevene kan også sende musikken til lærer, familie, venner, eller publisere den på nett.

Med Paint Music kan man gjennom å lage egen musikk på en enkel måte, lære om ulike musikalske genre og hvordan de ulike instrumentene høres ut, alene og i kombinasjon med andre instrumenter.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad

Veiledning til bruk av appen

Denne videoen fra utvikler viser bruk av appen:

Tilgjengelighet

Relaterte apper

Finger Paint With Sounds

Apper fra samme leverandør

Paint Music Lite, Paint Music Vintage.

Beskrevet av Hilde Fresjarå