Padlet

Padlet er en digital oppslagstavle hvor du kan samle ressurser, innspill og idéer. Statped har beskrevet appen for bruk i skolen, men den brukes også i studier og arbeid.

Padlet


Hvordan virker den?

I Padlet kan du lage digitale oppslagstavler hvor elevene kan komme med egne innspill eller du kan dele ut lenker, fagstoff og oppgaver elevene skal arbeide med. Elevene kan blant annet legge inn tekst, bilder, videoer og lydklipp.

Elevene får raskt tilgang til tavlen enten i app eller nettleser, og den er enkel i bruk. Tavlene kan lagres så du eller elevene kan hente frem igjen tidligere innspill.

Innstillinger/ funksjoner

Padlet er tilgjengelig på alle enheter, enten som app eller nettressurs. Uten å lage egen konto kan du opprette nye tavler, men ikke lagre tavlene eller redigere dem i etterkant. Du oppretter konto eller logger inn med Google eller Facebook på www.padlet.com. En gratiskonto gir deg tilgang til tre tavler, utover dette må det inngås abonnement.

For å lage en ny Padlet-tavle, trykk “build a wall”. Legg inn nye innspill ved å dobbeltklikke hvor som helst i nettressursen eller trykk på plusstegnet i appen. Legg inn overskrift, brødtekst, lenke til bilde, video, kart eller last opp en fil fra enheten din. Du kan også bruke kameraet på enheten for å legge til bilde. Legger man inn lenker, kommer det frem en forhåndsvisning av nettsiden og den kan leses direkte i Padlet eller åpnes i en ny fane i nettleseren.

For å redigere innlegg, hold musepekeren over innlegget, velg penn for å endre eller søppelkasse for å slette innlegget. Her kan du også legge inn lenker eller annet innhold i etterkant.

Du kan dele tavler ved å sende ut en lenke til elevene. Lenkeadressen kan endres under innstillinger til noe som er lettere å huske. Du kan også dele en QR-kode til elevene. Den blir laget automatisk til hver tavle og finnes i menyen.

  • I innstillingene under hver enkelt tavle kan du blant annet endre bakgrunn, lage en enklere adresse eller endre tittel på siden og beskrivelse.
  • Under privacy kan du velge hvem som kan sende innspill til tavlen, om tavlen skal ha passord og hvilke tilganger som skal gis til de som har lenke.
  • Ressursen er i stor grad tilgjengelig med skjermleser, men elever som har behov for dette kan trenge litt hjelp til å gjøre noen personlige tilpasninger i sin Padlet. Du kan for eksempel endre bakgrunn og skrift. Dette hjelper elever med en synssvekkelse eller elever som har lett for å bli distrahert av for mange detaljer. Det er mulig å legge til tekst til bildene noe som hjelper elever med en synsvekkelse å bruke Padlet.

Pedagogisk bruk

Padlet kan brukes i alle fag og egner seg spesielt til aktivering av forkunnskaper. For elever som har utfordringer med å prate høyt i klassen, gir Padlet andre muligheter for deltakelse. Innspill og idéer hentes lett frem igjen i en oppsummering av timen. Alle kan bidra og komme med innspill i form av lenker, tekst, bilder, videoer, lydklipp, tegninger, google-søk, filer, kart eller lenke til andre Padlet-vegger. Du velger selv om tavlen skal være tilgjengelig kun for de som får lenke eller QR-kode til tavlen eller om den skal være åpen for alle å delta i.

Kompatibilitet

Kompatibel med iOS, Android og Crome. Finnes også som nettressurs.

Tips og ideer til bruk av appen

  • Bruk Padlet til begrepslæring. La elevene sende inn innspill med bilder, tekst eller video om begrepet. Med tavlen som «lerret» kan du koble sammen innspill i etterkant.
  • Om du ønsker en større kontroll over innspillene som sendes inn, kan du skru på «moderator» under innstillingene. Da må du godkjenne innspillene før de synes på tavlen.
  • «Wall» er den vanligste Padlet-tavlen du kan lage. Det finnes også andre typer tavler eller ferdige maler du kan bruke, for eksempel «lerret» som gir deg mulighet til å koble ulike innspill sammen eller Q&A hvor du kan lage enkle spørreundersøkelser.
  • La elevene kommentere på hverandres innlegg. Du skrur på dette under innstillinger – collaboration.
  • Bruk Padlet til å dele undervisningsopplegg eller andre idéer med kollegaer. Opprett en felles Padlet-tavle på skolen eller én på hvert team.

Tilgjengelighet

Skjermleser

Beskrevet av Statped