Notater

Bruk Notater til å strukturere innhold med støtte av bilde, lyd og video.

NotaterHvordan virker den?

Notater er en innebygd app på iPad og iPhone. Det gjelder også for andre nettbrett og smarttelefoner. I appen lager du notater som kan sorteres i mapper. Du kan legge inn bilder og video som visualiserer, konkretiserer og støtter opp om innholdet i en eventuell tekst du skriver. Appen har også tegnefunksjon og du kan legge til lydfiler. I en opplæringssituasjon kan appen blant annet brukes til å ta notater fra undervisningen, lage huskelister, sette opp oppskrifter for hvordan ulike oppgaver skal gjennomføres og skrive sosiale historier.

Innstillinger/ funksjoner

 • Ta bilde eller video eller legge til fra bildebibliotek
 • Legge til vedlegg: kart eller nettsted
 • Formatere et notat: legge inn tittel, overskrift, brødtekst, punktliste som kan hukes av.
 • Skissere: tegneverktøy og farger, linjal og viskelær.Søke etter notat eller vedlegg i app
 • Mapper: Organiser innholdet ved å legge notater i mapper.
 • Del notater via blant annet mail, Airdrop.

Les mer om hvordan appen virker på Apple sine supportsider.

Tilsvarende apper finnes innebygd på ulike Android-telefoner. Du finner også notatfunksjoner i blant annet OneNote og Google Keep.

Pedagogisk bruk

Funksjonene i Notater som gir visuell og auditiv støtte, gjør appen til et godt verktøy for å tilrettelegge for ulike behov. Appens enkle oppsett kan være spesielt nyttig å bruke for personer som har behov for struktur og oversikt. Innhold som huskelister, oppskrifter og sosiale historier vil kunne være gode hjelpemidler for å trygge en opplæringssituasjon og gjøre den mer forutsigbar.

Disse funksjonene er gode å bruke for alle, men kan være avgjørende for god læring for personer med behov for støtte knyttet til oppmerksomhet og konsentrasjon, hukommelse, forutsigbarhet og oversikt.

Kompatibilitet

Finnes for alle plattformer.

Tips og ideer til bruk av appen

 • Lydfiler: Notater i iOS har ikke lydfil-funksjon. Spill inn lydfil i opptaker-app. Velg del og legg til i Notater. iPhone har innebygd taleopptaker-app.
 • Sosiale historier: Samle beskrivelser av sosiale situasjoner i mappe. Bruk lydfil, bilde og/ eller video for å støtte opp om innholdet.
 • Oppskrifter: Skriv inn punktvise oppskrifter og/eller bilder/video på hvordan ulike oppgaver skal løses. Eks: komme i gang med skolearbeid, henge tøy på plass, hvordan gjøre en utregning, turtaking.
 • Huskelister: Du kan bruke kulepunkter som kan hukes av etter hvert som oppgaver er gjennomført.Ta bilde av presentasjoner i undervisningen rett i appen og skriv egne notater til bildet.    
 • Synkroniser notater med bruk av ulike skytjenester  slik at notatene kan oppdateres på alle enhetene dine. Feks: OneDriveiCloud (kun iOS)Google Drive .

Tilgjengelighet

Bryterstyring Skjermleser AssistiveTouch

Relaterte apper

Google Keep

Beskrevet av Statped

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *