NLB – Maneno

Dette er NLBs app for barn med dysleksi eller andre lesevansker. Appen har som mål å gjøre lesing lystbetont, og den har innbygget lesestøtte og spilleelementer som motiverer til lesing.

NLB – Maneno


Hvordan virker den?

Alle som har lånerett hos Norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek (NLB) kan laste ned lydbøker og e-bøker gratis, og lese dem med denne appen. Du kan velge blant flere tusen bøker for barn mellom 8 og 12 år. Alle som har vansker med å lære å lese på vanlig måte har lånerett.

Hvis du får skolebøkene dine som lydbøker eller e-bøker, har du allerede et lånenummer hos NLB. Da kan du bruke det for å logge deg inn i med Meneno. Ved å trykke på lenken under, kommer du til en side hvor du kan be om å bli låner hos NLB:

Klikk her for å lese om hvordan du kan låne bøker hos NLB og melde deg som låner.

Maneno er laget for barn mellom 8 og 12 år. Det er ingenting i veien for at barn som er litt yngre eller eldre enn det, vil ha glede av appen.
I Maneno får du en drage du skal passe på. Hvis du leser for dragen hver dag vil den bli klokere, og den vil vokse seg stor og sterk. Inne i appen finner du dragens hule, og her kan du kjøpe klær, kjæledyr, og andre ting til dragen. Det gjør du med myntene og edelstenene du har fått for å lese for dragen. Dragen kan også danse, og du kan dele dragedansen med vennene dine. Dragen vokser når du leser for den, men du må lese minst 15 minutter hver dag for at den skal bli større.

Når du åpner appen første gang må du skrive inn lånernummer og PIN kode for å komme inn. Du kommer så til en Velkomstside hvor du ser hvor stor dragen har blitt, og du ser hvor mye du har igjen å lese for at dragen skal vokse. I min Maneno ser jeg bare et drage-egg, fordi jeg ikke har begynt å lese enda:

Skjermdum av velkomstsiden i appen Maneno. Se beskrivelse i teksten.

Klikk for å se bilde i full størrelse.

Ved å trykke på knappen øverst til venstre kommer du til menyen i appen. Hvis du trykker på “Til biblioteket” kan du låne bøker. Slik ser det ut i biblioteket:

Skjermdump av biblioteket i Maneno. Beskrivelse i teksten

Klikk for å se bilde i full størrelse.

Velg om du vil se alle bøkene, bare e-bøker,  lydbøker eller lydbøker med tekst. Du kan også søke på bøker med søkeknappen. Den ser ut som et forstørrelseglass. Når du har valgt en bok får du en kort beskrivelse av boka. Hvis du trykker på les boka, blir den lastet ned til telefonen eller nettbrettet ditt. Dette tar litt tid, og mens du venter får du litt informasjon om hvordan du leser boka. Når du er inne i en bok kan skjermen se slik ut:

Skjermdum av lesevinduet i Maneno. Se tekst for beskrivelse.

Klikk for å se bilde i full størrelse.

Knappen øverst til venstre bruker du når du skal gå ut av boka. Da får du en oversikt over hvor lenge du leste, hvor mange mynter og diamanter du tjente, og du får se hvor stor dragen har blitt. Du får også lov å fortelle biblioteket hvordan du likte boka. Knappene øverst til høyre er. Slå av å på retningslås og en klokke som viser hvor lenge du har lest.

Nederst til høyre ser du tre prikker. Trykker du på den får du opp noen valg:

 • Hjelp
 • Innstillinger
 • Lyd: Hør boka bli lest opp
 • Lydopptak: Ta opp lyden av deg mens du leser boka
 • Lukk: Lukker menyen

 

Innstillinger/ funksjoner

Innstillingsmenyen i Maneno ser slik ut:

Skjermdump av menyen i Meneno. Beskrivelse i teksten.

Klikk for å se bilde i full størrelse.

 • Øverst ser du navnet ditt, og du kan legge inn et bilde av deg, hvis du vil.
 • Dragens hule: Her møter du dragen din, og du kan kjøpe klær og fine ting til dragen med mynter og diamanter du har tjent mens du leste.
 • Varsler: Se på varsler du har fått fra biblioteket. Det kan være at boken du har ventet på har blitt ledig.
 • Innstillinger: Her finner du noen innstillinger, som hjelper biblioteket å finne bøker som passer deg. Du kan også slå av og på klokke og hilsener fra dragen.
 • Velkomstside: Bringer deg tilbake til startsiden i appen
 • Bibliotek: Gå til biblioteket for å låne en ny bok.
 • Mine lån: Se bøkene du har i utlån nå.
 • Venner: Her tror vi at du kan komme i kontakt med andre som bruker appen. Da jeg trykket på denne knappen hos meg ble jeg kastet ut av appen, så kanskje virker ikke dette enda.
 • Toppliste: Se hvem som har lest mest den siste måneden.
 • Logg ut: Logg ut av biblioteket. Du må logge inn igjen for å få bruke appen på nytt

Kompatibilitet

Til iPhone, iPad og telefoner og nettbrett med Android

Veiledning til bruk av appen

Her er en video fra utgiveren av appen:

Tilgjengelighet

Bryterstyring Skjermleser Zoom/Skjermforstørring

Relaterte apper

Lydhør Dolphin EasyReader

Apper fra samme leverandør

Lydhør

Beskrevet av Frank Lunde