Google Keep

Et lite men smart program for å samle tanker, ideer og notater.

Google Keep


Hvordan virker den?

Denne appen kommer fra Google, og er dermed en integrert del av det samlede produktsettet fra selskapet. Det betyr at du logger deg på med din Google-konto (gmail), og dette gjør da at appen går på tvers av enheter, noe som er særdeles praktisk. Appen er en form for organisering av «gule lapper», men har også en del fiffige løsninger for å organisere og følge opp det du har notert. Appen er velegnet for alle, inklusive leselistbrukere og brukere av Voice Over.

Innstillinger/ funksjoner

Ved oppstart

Første gang du starter appen, får du opp et vindu som viser tre eksempelnotat. Du kan legge merke til at de har både forskjellig lengde og farge. Fargevalg gjør man fra en fargepalettikon på toppen av skjermen, men dette er valgfritt og vil selvsagt kun være aktuelt for de som oppfatter fargevalg.

Etikett eller merkelapp

Google Keep_etikett

Google Keep_etikett

Men, det er en annen funksjon som er grei å få med seg, og det er etiketten, eller merkelappen.

Etiketten er en merkelapp som du selv kan definere, og dermed kan du gruppere notater i egendefinerte emner som eksempelet på bildet viser.

  • Dokumentasjon – for mitt vedkommende, skjermbilder av teknisk info fra enhetene mine
  • Må gjøres – på godt norsk «to-to-liste». Dette er en enkel listefunksjon som du selv setter inn punkter å etter hvert som du kommer på dem. Ved å tappe i listeboksen, blir oppgaven flyttet til nedsiden av listen.
  • Utført – denne listen har jeg laget med henblikk på å dokumentere f.eks. bilde av et brev sendt til NAV eller en regning som er sendt. Dette kan da dokumenteres med et foto av brevet om ønskelig.  Du kan selv opprette så mange etiketter som du vil – jo flere jo bedre. Etter hvert som mengden av notater vokser, blir det da enkelt å få totaloversikt når du er flink og merker med dertil egnet etikett med en gang.

Påminnelser

Du kan opprette et notat som du ønsker å følge opp. Du velger da påminnelser fra menyen. Har du flere, får du opp en liste over de som ligger klar til forfall. Nå er jo dette også ivaretatt i kalenderfunksjonen, men her har du på den annen side alt på ett sted.

Søk

Google Keep_søk

Google Keep_søk

Du søker ved hjelp av søkeverktøyet i form av en stilisert lupe på toppen av skjermen. Søket er generisk, og vil da gi forslag på notater som fyller søkekriteriet etter hvert som du skriver. Dette gjør det greit å søke i store mengder data, i og med at alt blir indeksert ved notatets lagring, og kan lett hentes frem ved en senere anledning.

I bildeeksempelet har jeg søkt etter forfatter Clive Cussler sin Wikipediaoversikt som jeg har lagret som et notat til senere referanser.

Taleopptak

Google Keep_talemelding

Google Keep_talemelding

Taleopptakeren starter du med en gang du tapper på mikrofonsymbolet nederst i skjermen. Det som er interessant med denne funksjonen, er at den også skriver det som blir sagt, se eksempelet der setningen «dette er en prøve» blir lest inn og også skrevet. Man kan da selv ønske å slette opptaket etterpå og bare beholde teksten. Dette er en superrask måte å notere ned tekst i en fei.

Fargevalg

Bakgrunnsfarge på et notat kan være nyttig for rask gjenkjenning.

Jeg har for eksempel laget rød bakgrunnsfarge for alt som har med NAV å gjøre, og gul bakgrunnsfarge for alt som har med NBF å gjøre. Dermed er det veldig lett og raskt å bla gjennom notater og søke ut for eksempel det som har med NBF å gjøre. Alle notater blir lagret suksessivt etter dato, så den nyeste blir liggende øverst.

Og joda, jeg kunne ha laget en etikett i stedet, dette blir litt smak og behag.

Plattformer

Google Keep kan brukes på IOS-enheter og Android. Du kan også logge deg på via nettet fra PC og MAC. Det finnes et eget tillegg for Chrome for å legge inn notater når man surfer på nettet, spesielt nyttig for studenter og lignende.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch. Kompatibel med Android.

Veiledning til bruk av appen

Video fra Flipped Classroom Tutorials på Youtube:

Tilgjengelighet

Skjermleser

Relaterte apper

Taskboard

Beskrevet av Birger Kjelbye