Google Disk

Google Disk er en gratis programpakke for tekst, tall, presentasjoner, kalender og bilder.

Google DiskInnstillinger/ funksjoner

Litt om kontorstøtteprogram

I begynnelsen var Microsoft – med Microsoft Office. Dette var  synonymt med program som Word, Excel, PowerPoint og Outlook.

Og det er dette vi for eksempel bruker i NAV når det gjelder å skape nye dokumenter og dele disse med kolleger og andre samarbeidspartnere. Office-pakken har vært blant  oss i mange år, og var lenge kun tilgjengelig på en PC eller nettverk i store organisasjoner.

I de siste årene har det dog dukket opp flere lignende tjenester, blant annet Open Office, som var nærmest et mottiltak til Microsoft Office. Grunn: det var gratis og hadde det vi kaller Open Source. Men, laget du noe i Open Office, enten det var dokument med tekst eller tall, kunne dette fint leses av Word eller Excel.

Denne tanken har også slått positivt inn hos andre leverandører, som blant annet Apple med sin Life-suite, og i vårt tilfelle: Google Disk.

De to sistnevnte er gratis, og Apple legger faktisk inn sine apper på Mac og du kan laste dem ned gratis på iPad eller iPhone. Felles for disse pakkene, er altså at de “snakker” samme språk som Microsoft gjør, men da altså helt gratis.

En liten morsom digresjon:

Under 2015 Apple Kongressen i San Francisco (WWDC), kom faktisk nestsjefen for Microsoft opp på scenen og demonstrerte Microsoft Word for iPad Pro. I en artikkel jeg leste etterpå sto det: “Hell freezes over”. Det var nok ytterst få som hadde trodd at Microsoft og Apple skulle bli bestevenner – men der har man det: Det finnes apper for Mac, iPad og iPhone for alle Microsoft-produktene. Men, for å bruke dem, må du ha et abonnement hos Microsoft som kalles Microsoft Home 365 og koster omtrent 900 kroner i året. Men da får du også 1TB lagringsplass med på kjøpet.

I en senere omtale skal jeg selvsagt ta for meg både Microsoft og Apple sine Suiter, slik at du kan få et innblikk hva de kan tilby.

Tilbake til Google Disk og hvilke muligheter man har der.

Google Disk er i utgangspunktet en nettbasert tjeneste. Gratis lagringsplass er 15GB, og du får overraskende mange dokumenter der før du må oppgradere til neste trinn som koster noen hundrelapper i året for 100GB. Vær klar over at Gmail og Photos i fullformat også lagres der. Hvis du bruker Photos med standard oppløsning, har du ubegrenset plass og det spiser ikke av diskplassen.

Oppstart

Når du starter opp enten via nettleseren din på en PC eller Mac, eller du starter opp Drive på en iPad eller iPhone, får du opp en nærmest tom skjerm. Dette er inngangsporten til lagringsplassen din, og også der du kan skape nye dokumenter eller laste opp allerede lagrede filer.

Valgene du har når det gjelder nye filer er:

●     Ny mappe: Du oppretter en ny mappe for lagring av filer, og du kan også lage flere mapper samtidig, og også mapper inne i mappen, såkalte undermapper. Er du lur, gjør du dette i starten, og dermed kan du sikre at du har full oversikt og et godt hierarkisk system som senere gjør det enkelt å finne frem omorganisere filene dine.

●     Laste opp: Du kan laste opp fra harddisk eller minnet på enheten din for å jobbe videre med en tekstfil, regneark eller andre filer.

●     Bruk kamera: En grei og rask måte å ta og lagre bilder og video. Google Photo, som også er en egen app for iPad og iPhone, tar også opp automatisk alle bilder og video du lagrer på kamerarullen. Bruker du standard oppløsning – høy kvalitet – har du ubegrenset lagringsplass. Velger du å bruke originaloppløsning, spiser dette av den lagringsplassen du har, og da kan 15 gratis GB fort bli snaut. Men, som sagt, det er noen hundrelapper for 100GB, som jo er litt da.

●     Tekst-dokument (Google Docs): Her skaper du et tekstdokument som faktisk blir lagret med en gang du starter å skrive. Dagene da du omtrent fikk hjertestans når strømmen røk og du ikke hadde klikket på Lagre, er nå borte. Med en gang det skjer noe i dokumentet blir det automatisk lastet opp til skyen. Dette gjør det også veldig greit hvis du samarbeider med noen, for eksempel på en rapport eller et prosjektutkast. Jeg må innrømme at det tok litt tid før jeg ble komfortabel med at det ikke er noen lagre-knapp, noe som jeg er vant og oppfostret med fra Word.

●     Regneark (Google Sheets): Er du vant å bruke regneark som Excel, er du på trygg grunn. Den største forskjellen er at regnearket til Google er såkalt objekt-orientert. Det betyr at for eksempel en overskrift på flere linjer blir behandlet som ett objekt, en tabell som ett objekt, og en graf som ett objekt. Det gjør det faktisk mye enklere å behandle og justere. Både i Docs og Sheets er det en såkalt Inspektør som du kan aktivere og få frem på høyresiden av skjermen, og som da gir deg mange og gode muligheter til å skreddersy det objektet du jobber med. Og akkurat som i dokumenter, alt du gjør blir lagret med en gang.

●     Presentasjoner (Google Slides): Dette er Googles svar på PowerPoint. Det fungerer i prinsippet på samme måten, og det er ganske så intuitivt. Felles for alle disse programmene er at de henter frem bilder fra Google Photos direkte om du ønsker dette. De har også innebygde temaer (Templates), som gjør det enkelt å få proffe dokumenter i en fei.

Google Disk har også innebygde muligheter til å dele filer og mapper med et tastetrykk. Alt jeg skriver her, er laget i Google Docs og delt med kollega Hilde som legger dette ut på Appbiblitek.no sammen med skjermbilder jeg har tatt og lagret i mappen jeg har kalt Google Disk. Dermed har jeg oversikt med en gang på hva jeg har skrevet og sendt fra meg til en senere referanse.

Det lille ekstra

Det finnes flere elementer man kan legge til når man jobber i Google sin “familie”. Man kan for eksempel legge til et element fra Kalender, en spørreundersøkelse via Skjemaer, eller lage en intranett- eller internett-side. Eller kanskje et utsnitt fra Google Maps som viser hvor sommerfesten skal holdes. Alt dette er gratis, men skal du ha et eget domene, må du kjøpe dette. Google tilbyr i dag opprettelse av egne domener – du vet:  .com – og det koster noen hundrelapper i året. Jeg har selv opprettet en intranettside for et prosjekt jeg jobber med, og det funker helt utmerket, og det er helt gratis. Der kan jeg invitere de som skal være med på prosjektet, og det kan legges ut dokumenter til nedlasting i et eget filarkiv, og dermed sikre god fremdrift i prosjektet.

Og sånn er det med mange av Googles funksjoner og tilleggselementer.

Konklusjon

Google Disk er et meget anvendelig verktøy for oppretting og deling av dokumenter. Du kan opprette en tekstfil på din Mac på jobben (eller PC), fortsette hjemme på din egen maskin der, og så gå videre på din iPad når du sitter på toget. Og alt blir lagret og oppdatert med en gang.

Det er også muligheter til å jobbe såkalt offline. Det vil si at du har lagret filen lokalt på din enhet til du får kontakt med internett igjen. Her på berget er vi vel ganske så bortskjemte med å ha tilgang hele tiden, men for eksempel i USA der det er mye mer strengt med hensyn til tilgang og betalingsplaner, er det ofte at folk ikke har direkte kontakt med nettet. Da er denne funksjonen god å ha.

Så hent ned Google Disk, logg deg på www.google.no og klikk på symbolet med mange små firkanter øverst til høyre. Da får du opp Google Disk, og du er klar til å sette i gang.

Husk å logge på Google med din Google-ident.

Neste artikkel blir om Apple Life Suite.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPhone, iPad, og iPod touch. Kompatibel med Android.

Veiledning til bruk av appen

Google Disk på telefon:

Google Disk i nettleser:

 

 

Tilgjengelighet

Bryterstyring Skjermleser Zoom/Skjermforstørring

Beskrevet av Birger Kjelbye

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *