Clips

Med appen Clips kan du lage og redigere video. Den har autoteksting, og skriver det som blir sagt, noe som gjør den til et godt produksjonsverktøy for elever med lese- og skrivevansker.

ClipsHvordan virker den?

Clips er enkel å bruke og kan brukes av elever og lærere. I appen kan du legge til effekter, lyd og grafikk. Du kan også legge på ulike filtre som gjør at filmen får et nytt og spennende uttrykk, noe som oppfordrer til bruk av fantasi og kreativitet.

Dersom teksten ikke samsvarer med talen, kan den enkelt redigeres. Ved tekstredigering er det mulig å bruke andre innebygde iOS funksjoner som diktering og syntetisk tale.

Gå til apple.support.com/no for å se hvordan du kan lage og dele en video med Clips på iPhone, iPad eller iPod touch

For elever som er synshemmet vil appen fungere godt med skjermleseren Voiceover. Eleven vil kunne trenge litt støtte under redigeringen. Clips har et enkelt oppsett med tydelige knapper og god kontrast.

Dersom du har tatt en video med breddeformat med for eksempel mobilkamera som du laster inn i Clips, må du huske å skalere videoen slik at du får med hele bildet. Dette fører til at du får et svart felt øverst og nederst på filmen. Med direkte opptak i Clips er ikke dette et problem. Dersom du derimot skal laste et Clips-opptak inn i for eksempel iMovie, vil du få svarte felt på sidene. Clips kan brukes med delt iPad i skolen. Da kan elevene jobbe videre med filmprosjektet sitt hjemme.

Innstillinger/ funksjoner

  • Ta opp film
  • Hente opp bilde/video fra bildestrømmen
  • Autoteksting
  • Redigering av film og tekst
  • Effekter som filter, etiketter, klistremerker og emoji

Pedagogisk bruk

For personer som har utfordringer med språk, lesing og skriving kan bruk av bilde og video være en god og viktig støtte for å forstå og for å formidle selv. Clips har autoteksting, og appen egner seg dermed godt for dem som strever med å skrive. De kan på en enkel måte formidle kunnskap og meninger.

Som lærer kan du bruke Clips for å lage filmer til bruk i omvendt undervisning. Siden appen har ulike funksjoner som lyd, film/bilder og tekst, kan du ta hensyn til ulike behov i klassen. Teksting av video er viktig for elever med hørselshemming, og den auditive støtten er viktig for elever med lesevansker og dysleksi.

Veiledning til bruk av appen

Video fra Statped på Youtube:

Tips og ideer til bruk av appen

  • Oppskrifter: Lag enkle instruerende oppskrifter for elever som trenger støtte enten sosialt eller til en annen type oppgaver. Se Sosial fungering med nettbrett og mobil for mer info om bruk oppskrifter til sosial fungering.
  • Omvendt undervisning: Lag video elevene kan se for å forberede seg. Les mer om omvendt undervisning.
  • Clips kan deles og kan lagres i bildestrømmen og videoen kan brukes i andre apper.
  • Du kan formidle oppgaver, lekser eller gi tilbakemelding til elevene via video. Du kan dele videoen på læringsplattformer som Showbie.Les mer om Showbie.
  • Videodokumentasjon av elevarbeid: Elevene filmer læringsprosessen for eksempel. Naturfagseksperimenter, problemløsningsoppgaver i matematikk, historiegjenfortelling.

Tilgjengelighet

Skjermleser

Relaterte apper

iMovie – videoredigering på iOS

Apper fra samme leverandør

Apple har utviklet en rekke apper

Beskrevet av Statped

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *