AudioShare

Dette er en app som henvender seg først og fremst til deg som gjerne vil jobbe med lyd. Kanskje du spiller gitar eller fløyte, eller kanskje du synger? Appen kan også brukes til lagring av innleste meldinger, notater og foredrag.

AudioShare


Hvordan virker den?

Appen har en innebygget opptaksfunksjon, og du kan organisere lagring av lydfilene dine i filarkiv som du selv oppretter. Dermed har du alt på ett sted, og du trenger ikke å lete overalt for å finne den spesielle filen. Når det gjelder musikkdelen, er dette godt ivaretatt med funksjoner som normalisering, sample rate , bitrate og SoundCloud deling, Dropbox og iTunes. Mer om dette i programomtalen nedenfor.

Innstillinger/ funksjoner

Startsiden

Første gang du starter programmet, kommer du inn på en nærmest tom side. Den er delt i tre, der navigasjonsknapper ligger øverst, fil og mapper i midten, og verktøy nederst.

I denne omtalen skal jeg lage en eksempelfil, som deretter skal døpes om og vises i en egen mappe jeg har opprettet.

Nederst til høyre ligger det et symbol av en mappe med et pluss-tegn. Ved å tappe på dette, får jeg et valg om å opprette en ny mappe og gi denne et navn. Siden jeg vil bruke dette programmet mest for egne notater, kaller jeg mappen Notater.  Denne vil komme frem på skjermen med en gang.

Fordelen med å kunne opprette mapper med en gang, er at det blir superlett å organisere opptak, beskjeder og de store verkene på en oversiktlig måte. Nå er det heldigvis også  avanserte eksportmetoder innebygget i appen, så du er ikke låst til en telefon med liten lagringsplass. Mer om dette siden.

Behandling av en lydfil

Som før nevnt, kan du bruke denne appen til å lagre talemeldinger i egne mapper, eller du kan lage en proff samplefil hvis du vil spille inn en sang med eksempelvis en gitar, og siden dele den med andre. Veldig nyttig hvis du er i et band og vil dele ideer fort og greit.

Slik gjør du det:

 1. Trykk på opptakssymbolet nederst til venstre. Du får opp et skjermbilde som viser at ting er klar til opptak. Om du ønsker det, kan du gå inn på oppsettet av opptak for å endre samplerate og normalisering. Standard opptaks-samplingrate er 44.1 MHz, noe som brukes for taleopptak på for eksempel i studio og podcaster.
 2. Trykk på Record-knappen omtrent midt på skjermen, og opptaket starter. En tidtaker viser hvor lang tid som har gått. Vær klar over at opptak med høyere samplingrate tar forholdsvis mye diskplass, så sjekk ut at du har nok plass på enheten din.
 3. Trykk på opptaksknappen, som nå har teksten Stop for å stoppe opptaket. Den blir automatisk lagret som soundrecord (date).wav. Dette er en standard som brukes på de fleste lydopptak av dette formatet, med mindre du bruker mp3, som gjerne blir litt mer komprimert.
 4. Hold fingeren over opptaket i ett sekund, og du får frem en behandlingsmeny for den aktuelle lydfilen.

Du kan også:

 • Laste opp til Facebook
 • Kopiere til utklippstavlen
 • Lage en kopi
 • Lagre til Dropbox eller andre eksterne skytjenester

Fra Tools-menyen kan du:

 • Normalisere
 • Trimme og fade
 • Konvertere

Litt om SamplingRate og BitRate

Dette er for deg som vil bruke denne opptaksappen i relasjon til opptak av musikk. Det være seg sang eller instrument.

Vær klar over at det i dag finnes eksterne mikrofoner som kan kobles til enheten din via Lightning ladekabelen. Det finnes også muligheter til å koble til MIDI-utstyr som keyboard og elektrisk gitar.

I den avanserte delen av appen kan du lagre opptil fire kanaler. Du kan lese om dette i en meget omfattende hjelpefil.

SamplingRate er kvaliteten på opptaket. Hvis du husker tilbake på de gode, gamle spolebåndopptakerne. Der var det slik at jo fortere spolen gikk rundt, desto bedre lyd fikk man. Det samme skjer med digitale opptak, selv om det ikke er noe som beveger seg her. Da har vi SamplingRate, som fungerer på samme måten; jo høyre SamplingRate, desto bedre kvalitet. Men, vær klar over at dette også vil øke krav til lagringsplass proporsjonalt.

Heldigvis er det jo nå slik at man kan lagre eksternt, enten i for eksempel Dropbox eller SoundCloud. Soundcloud er spesielt egnet hvis du vil drive med musikk og gjerne vil dele det du gjør med andre som har de samme interesser. Medlemskap på SoundCloud.com er gratis, og du kan logge på via Facebook-identen din. Dropbox.com er gratis når det gjelder de 5 første gigabitene, og så kan du kjøpe deg inn med ønsket størrelse pr år, opp til 1 TB.

Konklusjon

Dette er et meget anvendelig program for deg som liker å drive med lyd. Foruten å lagre musikalske ideer, er det også nyttig med talenotater eller foredrag, siden du kan opprette egne mapper og døpe om filer. Dette er velegnet for studenter som ønsker å ta opp foredrag.

Alle filer kan eksporteres til en skytjeneste og deles enkelt via sosiale nettverk og e-post.

Programmet fungerer godt med VoiceOver.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch.

Veiledning til bruk av appen

Video fra The sound testroom på Youtube:

Tilgjengelighet

Skjermleser

Beskrevet av Birger Kjelbye