ung kvinne som tegner på nettbrett. foto

Apper til bruk i kunst og kultur

Kunst og kultur er viktig i menneskers liv. Det å kunne oppleve og uttrykke seg med visuell kunst, musikk og bevegelse betyr mye for oss. Noen trenger tilrettelegging for å få dette til. 

I denne artikkelen vil vi vise eksempler på hvordan man kan bruke smarttelefon og nettbrett for å få til en slik tilrettelegging.

Bruk av nettbrett og smarttelefoner har gjort det mye enklere å behandle bilder, film, animasjon, lyd og musikk enn det som var tilfelle tidligere. Tidligere var man avhengig av eksterne kamera og mikrofoner for å kunne ta opp bilde og lyd til en datamaskin. Filene som  ble tatt opp måtte redigeres i eksterne program, og man måtte ofte konvertere filer til nye formater for at programmene kunne lese dem. Nå er kamera og mikrofon integrert i nettbrettet eller telefonen, og man får enkelt tilgang på apper som kan brukes for å redigere og jobbe videre med opptakene.

Mennesker med funksjonsnedsettelser er en stor og uensartet gruppe. Eksemplene i artikkelen vil derfor spenne vidt – alt fra apper som gir sansestimulering og opplevelse for mennesker med multifunksjonshemming til apper som brukes for å skape visuell kunst eller musikk. Alle appene som beskrives her har lenker til en mer omfattende beskrivelse i Appbiblioteket.

Vi har valgt å dele beskrivelsene inn i tre kapitler – musikk, billedkunst og film. Andre kunstuttrykk kan også være aktuelle, men må eventuelt suppleres senere.

Musikk

De fleste av oss har erfaring med å bruke smartteknologi til å lytte til musikk – for eksempel via Spotify eller Youtube. Det utvikles også apper for mennesker som trenger særskilt tilrettelegging for å kunne utforske lyd og musikk. Nedenfor kommer eksempler på noen slike apper.

NikiPlay

Med denne appen kan du lage en tilpasset musikk- og videospiller for de som trenger bildestøtte for å velge musikk- eller videospor. Et viktig mål med programmet er at man fremmer uavhengighet ved at brukeren selv kan velge hva han vil høre på og kunne betjene avspillingen på en enkel måte.

Waveband

Personer med ulike funksjonshemminger og andre, kan ved hjelp av denne appen uttrykke seg musikalsk ved hjelp av bevegelser. Man kan for eksempel snu og vende på enheten for å spille skalaer fra et piano, eller riste på enheten for å lage lyder fra en tamburin. Appen kan i høy grad tilpasses til ulike personers muligheter til å utføre viljestyrte bevegelser.

Alf Prøysen på tegnspråk

Med denne appen får du oppleve tre av Alf Prøysens kjente og kjære barnesanger og to av hans fortellinger på norsk tegnspråk. Appen er utviklet av Statped, og de har også beskrevet appen nærmere.

Appene som er nevnt ovenfor er alle utviklet spesielt for mennesker med funksjonsnedsettelser. I Appbiblioteket beskriver vi også apper som er utviklet for alle, men som fungerer godt for de som trenger spesiell tilrettelegging, for eksempel synshemmede eller bevegelseshemmede. Alle appene testes om de fungerer med enhetens skjermleser og bryterstyring.

Jeg vil i fortsettelsen nevne noen apper som er utviklet for alle, men egner seg for flere grupper.

Trope

Trope er en app som spiller musikk når man beveger fingeren over skjermen. Appen gir behagelig tilbakemeldinger med farger og lyd når man maler med fingeren over skjermen.

Bloom: 10 Worlds

Dette er en app som er laget av de samme utviklerne som de som har laget Trope. Appen har liknende funksjoner, men har får man flere valg for mønstre og lyder.

Garageband

Garage Band er Apples egen musikkapp for MacOS og iOS. Den brukes til å skape musikk ved hjelp av simulerte musikkinstrumenter, spille inn musikken og arrangere/ mikse ferdige opptak fra ulike instrumenter. Du kan også importere egne lyder, ta opp tale og sang via mikrofon og bruke dette til å lage dine egne podcaster, radioprogram eller liknende.

ThumbJam

ThumbJam er en musikkapp for iOS med mange muligheter for å komponere og ta opp musikk. Appen har mer enn 40 instrumenter med naturtro lyd som låter skikkelig bra! Du kan veksle mellom skalaer fra hele verden. Appen kan brukes veldig enkelt eller veldig avansert. Å spille musikk er enkelt, men man kan velge avanserte funksjoner og komponere avansert musikk.

Appbiblioteket har et godt samarbeid med SKUG-senteret (Samspill og Komponering Uten Grenser) i Tromsø. De driver tilpasset musikk-opplæring for elever med funksjonsnedsettelser. De har bistått med anmeldelser på flere av musikk-appene i Appbiblioteket. På Kunnskapsbanken kan du lese med om SKUG.

Visuell kunst

Nettbrett og smarttelefoner gir mange muligheter til å jobbe med visuell kunst enten separat eller sammen med fysiske materialer. Det at man har kamera så tilgjengelig, gir mange muligheter for visuelle uttrykk. Jeg vil eksemplifisere med beskrivelse av apper for ulike grupper.

Finger Paint With Sounds

I denne appen kan barn med kognitive og motoriske funksjonsnedsettelser utforske farger og lyder på skjermen. Appen har et enkelt skjermbilde, og flere innstillingsmuligheter.

Starry Night Interactive Animation

I denne appen kan du oppleve van Goghs maleri “Stjernenatt” bli levende ved å peke på stjernehimmelen.

Drawing Pad

Dette er en app som gir muligheter til å tegne og male på et nettbrett. Appen har mange tilleggsfunksjoner, som å sette inn egne bilder og klistremerker.

SketchBook

Dette er en tegneapp som gir tilgang til avanserte verktøy for å tegne og male på telefon eller nettbrett. Appen kan benyttes med digital penn eller med fingeren som tegneredskap. Appen kan benyttes for personer som tegner og maler digitalt.

Strip Designer

Med Strip Designer kan man lage tegneserier med selvvalgte bilder, tekst, tegninger og ruteoppsett. Appen inneholder over 100 forskjellige oppsett til å sette bilder inn i. Bildene kan redigeres og tekstbobler og effekter kan legges på for å få et autentisk tegneserie-uttrykk.

Kaleidoscope Camera

Dette er en app som gir muligheter til å ta bilder som lages som i et kaleidoskop. Appbeskrivelsen har lenke til Statpeds nettsider med et undervisningsopplegg der bildene fra appen benyttes i et tverrfaglig prosjekt i skolen.

Saycolor

For synshemmede som jobber med visuell kunst kan appen Saycolor være er nyttig hjelpemiddel. Dette er en app som bruker kameraet på telefonen, og som sier på engelsk hvilken farge som befinner seg i sentrum av kamerabildet.

Quiver

Med denne appen blir tegningene du fargelegger levende ved hjelp av AR-teknologi (utvidet virkelighet). Appen inneholder forskjellige tegninger som kan skrives ut. Når tegningen er fargelagt kan du holde telefonen eller nettbrettet over arket, og figurene vokser ut av skjermen og beveger seg.

Det finnes også nettsteder og apper man kan bruke for å lage animasjoner av tegninger. En av disse er nettstedet Animated Drawings. Her kan du skanne inn egne eller barnas tegninger, og enkelt lage animasjoner av tegningene. Denne videoen fra Malin Lifvergren på YouTube viser hvordan det kan gjøres.

Verktøy for å lage film

Smarttelefoner og nettbrett gir også mange muligheter for de som vil lage film og animasjon. I Appbiblioteket finner du flere beskrivelser fra Statped av apper som kan benyttes til dette.

Puppet Pals HD

Puppet Pals HD er utviklet for barn til å fortelle historier gjennom animerte karakterer i et eget teater. Appen er et spesielt godt verktøy for elever som trenger alternativer til skriftlig arbeid eller muntlig presentasjon.

iMovie

iMovie er et enkelt redigeringsprogram for iOS som gjør det enkelt å se gjennom, redigere og dele HD-video du tar opp med nettbrettet eller smarttelefonen.

Clips

Med appen Clips kan du lage og redigere video. Den har autoteksting, og skriver det som blir sagt, noe som gjør den til et godt produksjonsverktøy for elever med lese- og skrivevansker.

Dette var noen eksempler på apper som kan brukes i undervisning, arbeid og fritid, og som kan bidra til å fremme inkludering på disse arenaene.

Vi som jobber med Appbiblioteket er interessert i dine erfaringer med bruk av appene, og tar gjerne imot tips om apper som bør beskrives på nettsiden. Send oss gjerne en melding via kontaktsiden.