AÁBC – samisk app for nettbrett

Nå kan du lære deg bokstavlydene i det nordsamiske alfabetet, utformet som små spill for nettbrett.

AÁBC – samisk app for nettbrett


Innstillinger/ funksjoner

Appen har tre valg:

Alfabetet: Du får mulighetene til å høre bokstavlydene til alle bokstaver i det samiske alfabetet ved å trykke på dem. Kobling mellom bokstaven og lyden kan gjentas så mange ganger du vil, noe som egner seg godt til å øve på språklyder.

Bokstavlyder: I denne oppgaven blir en tilfeldig bokstavlyd lest opp, men ikke vist. Fire bokstaver blir foreslått, der kun en stemmer med lyden du nettopp hørte. Du skal finne rett bokstav, og får umiddelbar respons på om svaret var riktig.

Like lyder: Til slutt kan du velge om du vil trekke en tilfeldig bokstav som både vises og lyden leses opp. Ni tilfeldige bokstaver kastes i en «haug», og du skal finne riktige bokstaver i bokstavhaugen.

Pedagogisk bruk

Målet er begynneropplæring i nordsamisk, og designet gjør alfabetet lett tilgjengelig for alle aldersgrupper. Planen er å få appen på lule- og sørsamisk. Appen er utviklet av Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD) i Statped.

AÁBC-appen er myntet på barn, men også voksne kan lett lære samiske bokstaver og lyder. Åpningsbildet er et naturlandskap med små animasjoner, og rundt et ildsted møter vi to figurer som vil utvikles enda mer i versjonene som kommer.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad og Android.

Tilgjengelighet

Beskrevet av Statped