Ung kvinne med rosa mobiltelefon

Testing av appen NRK for synshemmede

Mariam og Helene som begge er synshemmede har testet appen «NRK» for oss, for å finne ut om den er tilgjengelig for de som må bruke skjermleser eller forstørring.

Her er hva de fant da de testet denne appen:

Mariam

Mariam som bruker skjermleser med tale på en iPhone SE har disse kommentarene:

Hvor oversiktlig syns du appen er?

Jeg synes at den er oversiktlig nok. Jeg liker at man kan finne nyheter om alt mulig i en fane og nyheter i sine kategorier i en annen fane. Også er det veldig lett å finne frem i appen.

Hvor enkelt er det å finne nyhetssaker som interesserer deg?

Delvis enkelt. Jeg kunne velge noen favorittkategorier men det var ikke mulig med alle, så jeg kunne ikke finne sakene som interesserer meg på en plass sammen. Jeg vet ikke om dette er et problem med voiceover eller noe med selve appen.

Er det enkelt å finne siste nytt?

Ja. Jeg har ikke noe problem med det.

Finner du lokale nyheter for ditt fylke/område?

Nei. Jeg fant ikke noe spesielt om dette.

Var det noe du likte spesielt godt ved appen?

Alt i alt er det en god app.

Var det noe som var vanskelig eller umulig å utføre som synshemmet?

Standard språket til voiceover i min iPhone er ikke norsk. Når jeg bruker appen bytter jeg språket til norsk, men det går fort tilbake til standard språket. Det er veldig forstyrrende når det skjer mens jeg navigerer i appen. Dette skjer ikke med andre apper.

Helene

Helene bruker forstørrelse på en Huawei Honor 8 mobiltelefon. Her er hennes kommentarer:

Hvor oversiktlig syns du appen er?

Lett å finne fram. Bra med én sak i bredden, da blir bilder og tekst større og lettere å se.

Hvor enkelt er det å finne nyhetssaker som interesserer deg?

Menyen nederst med «mitt utvalg» og «kategorier» gjør det lett å finne temaene jeg er interessert i.

Er det enkelt å finne siste nytt?

Ja, det dukker opp med én gang du åpner appen. Fint at siste nytt oppdateres når du har vært andre steder i appen og går tilbake til «aktuelt».

Finner du lokale nyheter for ditt fylke/område?

Ja.

Var det noe du likte spesielt godt ved appen?

Når jeg er inne i en sak, er det fint med den mørke banneren med hvit tekst som forteller hvilken sak jeg leser, og har en tilbakepil.

Var det noe som var vanskelig eller umulig å utføre som synshemmet?

Jeg har en innstilling for ekstra stor skriftstørrelse på telefonen. Helt i starten for å komme i gang, får du spørsmål om varsler fra appen. Da er det noe tekst som mangler. For eksempel: «Få varsel om store nyheter – Hold deg oppdatert om de viktigste», og «Få innsikt og oversikt gjennom dagen – Vi gir deg spennende innhold og de». Resten av teksten er borte. Ellers fungerer større tekst veldig bra i resten av appen.

Nattmodus ville vært en bonus. Særlig på kvelden er det mer behagelig å lese hvit tekst på svart bakgrunn (også for fullt seende). Fargeinvertering fungerer ikke like godt, da også bilder blir invertert. Og bilder vil vi se. I tillegg vil elementer som vanligvis er svarte, lyse hvitt når du invertere.

Beskrivelse av appen NRK

Test av appen NRK for synshemmede (Word-format)