GarageBand

Garage Band er Apples egen musikkapp for MacOS og iOS. Den brukes til å skape musikk ved hjelp av simulerte musikkinstrumenter, spille inn musikken og arrangere/mikse ferdige opptak fra ulike instrumenter. Du kan også importere egne lyder, ta opp tale og sang via mikrofon og bruke dette til å lage dine egne podcaster, radioprogram el.l.

GarageBandHvordan virker den?

Garageband lage spor fra ulike instrumenter som du setter sammen til et komplett musikkstykke. Du kan ta opp lyder og bruke dem til å lage ditt eget instrument, og du kan ta opp din egen stemme. Musikkinstrumentene har ulike vanskegrad. De som er enklest å lage musikk med kalle SmartPiano SmartGitar el.l. Du kan også sette sammen rytmeseksjoner («LIve Loops») til musikkstykket ditt.

Innstillinger/ funksjoner

Dette er en stor app med mange muligheter. Den kan brukes sammen med Garageband til MacOs, og det man lager kan deles mellom dem.

Nå du velger å lage en ny sang får du valget mellom å lage en «Live Loop» eller et «Spor». Uansett hva du velger har du disse valgene tilgjengelig øverst til høyre i instrumentvinduet:

Spørsmålstegnet forteller deg hvordan du kan spille på dette instrumentet og hva noen av kontrollene på siden gjør.

Ved å trykke på skiftnøkkelen endrer du innstillingene til den sangen du nå lager:

  • Opptellingstakt Av/På.
  • Metronomlyd: Lyden som skal høres i opptellingstakten.
  • Tempo: bestemmer hvor fort sangen skal gå.
  • Toneart: Velg tonearten på den sangen du skal lage.
  • Takt: Velg hvilken takt  du vil bruke i sangen din.
  • Rediger tonearter: I   «SmartInstumentene» kan du velge hvilke akkorder som skal være tilgjengelig i instrumentet.
  • Ton ut Av/På.
  • Jam Session: Samarbeide med andre om å lage musikk med Garageband. Krever at hvert bandmedlem har sin egen iPad med Garageband 2.1. Et av bandmedlemmene er leder og tar opp musikken som blir skapt i Jam session.
  • Avansert: Her gjøre du noen avanserte valg for bruken av GarageBand: Flersporsopptak, Kjør i bakgrunnen, Bluetooth Midi enheter (koble til eksterne instrumenter med blåtann) og Kinesiske Instrumenter Av/På.
  • Hjelp: Åpner en utførlig hjelpetekst om bruken av GarageBand.

Pedagogisk bruk

Jan Gamre er musikklærer og arbeider med kurs for lærere som vil bruke iPad i underviningen. Han har laget en artikkel om hvordan han har brukt iPad og GarageBand til å lære om komposisjon: Lenke til Jan Gamres blogg.

Kjell Rune Fjellheim ved Kanikk skole i Stavanger har laget 4 videoer om hvordan eleven kan ta i bruk GarageBand: Les mer om dette ved å klikke på lenken og se videoene under: Lenke til artikkel på Its Learnings nettsted.

 

Kompatibilitet

Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch.

Tilgjengelighet

Bryterstyring Skjermleser Zoom/Skjermforstørring

Relaterte apper

ThumbJam

Beskrevet av Frank Lunde

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *