Fonemixo Pro

Fonemixo Pro er en app som gir trening i uttale av språklyder ved hjelp av memoryspill eller fri lek med bildekort.

Fonemixo ProHvordan virker den?

Appen har et tydelig og enkelt brukergrensesnitt, noe som gjør den enkel å bruke. Til venstre i skjermbildet ligger illustrasjoner av tilpasningsmulighetene. Foreta valg av språklyd/språklyder, hvor i ordet du ønsker lyden representert, om du vil spille memory eller leke fritt med kortene, sett vanskegrad og velg om du vil ha en eller to spillere. Du kan også velge om ordet skal sies høyt når kort snus eller om barnet må trykke på bamsens mage for å høre ordet. På høyre side i skjermbildet finner du en bamse som kan gi hjelp til hvordan ordet skal uttales, ved å trykke den på magen. Å si ordene høyt er en viktig del av spillet og ved å trykke på den røde knappen kan barna gjøre korte opptak og høre på dem ved å trykke på den grønne pilen. Når du gjør et nytt opptak, forsvinner det forrige.

Innstillinger/ funksjoner

Fonemixo Pro er en app du kan bruke for trening av fonologisk bevissthet og uttale av språklyder. Appen inneholder bildekort av ord med lydene til b, d, f, g, k, l, p, r, s, t, v, kj, sj. Du kan velge om du vil trene på ord med lydene først i ord, i midten, slutten eller blandet. Ved hjelp av memoryspill eller fri lek med bildekortene kan du skape variasjon i arbeidet og øke motivasjonen for å trene. Spillet har tre ulike vanskegrader, basert på økende antall bildekort.

Innstillinger:
 • Velg språklyd.
 • En språklyd eller flere samtidig.
 • Lydens plassering i ordet, i begynnelsen, midten, slutten eller blandet.
 • Ordet sies automatisk når kort snus/trykk på bamsens mage.
 • Memory eller fri lek med kortene.
 • Tre ulike vanskelighetsgrader.
 • En eller to spillere.
 • Spill inn barnets uttale og lytt sammen.

Pedagogisk bruk

Fonemixo Pro inneholder memoryspill med bildekort med utvalgte språklyder. Barna sier hva de ser på bildene, gjør taleopptak og lytter til egen og motspillers uttale. Se veiledningsfilmen fra utvikler.

Appen kan brukes av logopeder, spesialpedagoger og pedagoger som et supplement i arbeidet med språklydsvansker. Ved å jobbe med en, to eller flere lyder samtidig, kan en gjennom lytting, samtale og evt. andre visuelle hjelpemidler (se f.eks. PAS på www.statped.no/pas), øve opp evnen til å diskriminere lyd, lytte ut lyder i ord og skille språklyder fra hverandre. Gjennom memoryspill eller bruk av bildekort som grunnlag for å lage en historie med ord som begynner på en bestemt lyd, bidrar appen til variasjon i arbeidet. Dette kan være med og gi økt motivasjon for øving av språklyder og korrekt uttale.

Kompatibilitet

Kompatibel med iPhone, iPad og iPod touch. Kompatibel med Android.

Veiledning til bruk av appen

Video fra utvikler:

Tips og ideer til bruk av appen

 • Memoryspill med en utvalgt lyd, for å innøve korrekt lyd.
 • Memoryspill med to eller flere utvalgte lyder, for arbeid med fonologisk bevissthet, f.eks. lytte ut første lyd i ord, samtale om kontraster mellom lydene, knytte opp mot hvor og hvordan lyder lages.
 • Bruk bildekortene som utgangspunkt for å lage historier.
 • Knytte spillene opp mot bokstavinnlæring og kobling mellom lyd og bokstav.
 • Gjør taleopptak og lytt sammen.

Tilgjengelighet

Beskrevet av Statped

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *